dinsdag 22 november 2011

Ding #15 Ontdek je plekje

Ik zou bijna zeggen: wie kent het niet. Ik heb zelf de app van Google earth. Als er iets in op tv is, of iemand vertelt ons over een plek, ga je toch even kijken. Met Google maps en streetview kan je nog meer bekijken. Je kijkt nu op straatniveau. Toch een beetje gluren bij de buren. Ik heb ook een adres opgezocht van iemand die wij kennen die in het buitenland woont. Wat gaaf, zo zie je gewoon de straat en het huis. Ik ben enthousiast. Je kan de hele wereld bekijken vanuit je luie stoel.

Voor de bibliotheek is het handig. Ik hoor vaak van mensen (die geen lid zijn) waar zitten jullie dan. Je kan het mooie gebouw (ook al is het de buitenkant) laten zien en mensen kunnen het dan veel makkelijker vinden. Je kan dan een mooie tour de bieb maken voor de mensen langs alle filialen van Kennemerwaard. Is het eigenlijk mogelijk om er een foto-tour bij te plaatsen van de binnenkant van de bibliotheek? Dat zou gaaf zijn. Kan er niet gecomineerd worden met verschillende 23-dingen dingen. Er schieten allerlei leuke dingen door mijn hoofd, maar de grote vraag is: kan dat wel? Toch is horen van collega's volgende week.Speciaal opegezocht voor mijn vriend!

Ding #14 Instant messaging: blabla of uhhuh?


Nu ben ik absoluut niet oud, maar als ik lees dat instant messaging ooit in de jaren negentig is begonnen met ICQ (I seek you), dan ben ik er waarschijnlijk vroeg mee begonnen. Ik deed dit met mijn nichtje en dit was toendertijd helemaal het einde. Al spraken we wel eerst af, wie wanneer online was. Tegenwoordig is iedereen bijna altijd online en gaat het toch wat anders.

Ik msn nooit meer, want het speelt zich nu allemaal af via hyves, twitter en facebook (voor mij dan). Kleine berichtjes plaats je gewoon en je kan dan ook chatten met je vrienden. Eerlijk gezegd doe ik dat weinig en plaats sneller gewoon een twitter, facebook of hyves berichtje. Heel af en toe wordt ik uitgenodigd voor een chat en ga daar dan op in. Naar mijn idee wordt dat veel meer gedaan en sms-en, pingen, twitteren we wat af. Misschien zie ik het helemaal verkeerd, maar dat hoor ik dan graag. Al vraag ik me wel af....sinds wanner plaatsen we alleen nog berichtjes en hebben we geen online gesprekjes meer. Mis ik dan toch iets?

Voor de bibliotheek zie ik het nut niet in. Als aladin het al niet heeft gered? Ik denk ook niet dat het haalbaar is. Ik laat me graag van het tegendeel bewijzen.

Ding #13 online kantoortoepassingen


Het is tegenwoordig normaal dat je overal kan werken. Dus dan moet er natuurlijk ook iets komen dat het mogelijk maakt. Google docs is daar een geweldig voorbeeld van. Ik vind het geweldig. Ik heb een doc aangemaakt en het is erg simpel.

Voor de bibliotheek is het natuurlijk ontzettend handig. Om agenda's samen te stellen, voor werkgroepen etc. Hoe leuk zou het zijn om via onze website klanten een gedicht of verhaal te laten schrijven. Allemaal bijvoorbeeld 2 zinnen. Het is met de taal10daagse ook gedaan, maar dan op een megarol. Als het op internet staat is het voor iedereen te gebruiken, maar ook makkelijk (makkelijker dan een megarol) na te lezen. Ideetje, misschien.