vrijdag 9 december 2011

Ding #23 De eindstreep

Wat was het een leuke en leerzame reis door de digitale 2.0 wereld. Soms even doorzetten, maar vaak heel leuk. Er waren dingen die er voor mij echt uitsprongen. Zo ga ik zeker Library Things verder uitzoeken en mee aan de gang. Je komt op materialen die je zelf niet zo snel vindt. Erg veslavend. Met andere dingen had ik al kennis gemaakt voor 23 dingen, maar kon ik nu verder uitdiepen, zoals mobiel internet. Het bloggen vond ik heel erg leuk, al zag ik er in het begin tegenop. Zo zie je maar! Het allerleukste vond ik het bedenken wat de bibliotheek ermee kan doen. De ideeen kwamen al snel boven drijven en het was soms een drukte van belang in mijn hoofd. Ik ga zeker blijven bloggen en ideeen die nog boven komen drijven opschrijven. 23 dingen was voor mij erg leerzaam en een mooie manier om eens op een andere manier naar de mogelijkheden te kijken van de bibliotheek. Misschien ben ik wel veranderd van Danoontje in Danoontje 2.0.

Ding #22 Bibliotheek 2.0Het klinkt al best gaaf, bibliotheek 2.0. Het is een prachtige ontwikkeling dat de bibliotheek ook steeds digitaler en interactiever wordt. Ik heb het interview gelezen met Karolien Selhorst van bibliotheek Vlissingen. Ik kan het alleen maar met haar eens zijn. Als je de klanten niet perse binnen krijgt via de voordeur, waarom dan niet via een andere deur(internet). De bibliotheek blijft informatie verspreiden en op is op die manier onmisbaar. Je krijgt meer binding met jeugd en jongeren en kan daar weer activiteiten voor organiseren. Ik ben ervan overtuigd dat de bibliotheek blijft bestaan, alleen soms in een andere vorm.

Ding #21 AquabrowserVia een omweg toch weer aan de gang. Ik wilde lekker op de bank met laptop op schoot verder met de laatste dingen. Het is koud buiten en lekker warm en gezellig binnen. Helaas lukt het niet om op de site van 23dingen/kennemerwaard in te loggen. Ik heb geen autorisatie (volgens de website), belachelijk, maar niets aan te doen. Ik ben dus maar verder gegaan via de gewone site 23 dingen.

Ik ben naar de site van de OBA gegaan, en ik vind eerlijk gezegd de site erg rommelig (mijn mening). Ik heb me ingelogd en ben gaan zoeken. Je kan steeds verder zoeken en verder, maar soms komen er wel dingen tevoorschijn, waarvan ik denk: hmmm, die link is vrij apart. Dat is, denk ik, ook het grootstse gevaar hiervan. Het kan teveel en onduidelijk worden. Bij worldcat heb ik ook gekeken en die was een stuk overzichtelijker. Je kan zelfs artikelen opzoeken uit bijvoorbeels de Linda. Erg leuk en handig!

Nu loopt bibliotheek Kennemerwaard hier niet mee achter. Als je bij ons de webcatalogus gaat bekijken, zijn er ook lijsten, tags en recensies van lezers. Helemaal goed!

dinsdag 6 december 2011

Ding #20 Online muziek

Hmmm, niet echt een ding voor mij. Ik heb best de radio aan en ik kan best mee zingen(vals) met wat nummers, maar daar houdt bij mij de liefde voor muziek eigenlijk wel mee op. Ik heb gekeken op LastFM en als je van muziek houdt dan kan je er uren vermaken. Het is makkelijk in gebruik en je kan zoeken op de soort muziek. Als ik een nummer wil horen ga ik eigenlijk altijd naar youtube en luister daar naar het nummer. Voor mij is LastFM niet een ding wat ik verder ga gebruiken, maar collega's die van muziek houden, doen!
Voor de bibliotheek is het handig om hun collectie te koppelen aan de lijsten en zo veel meer in de picture te komen.

Ding #19 Social netwerken

Ik ben al geruime tijd lid van Hyves en sinds kort ook van Facebook. Het is erg leuk en makkelijk. Ik heb nu veel sneller en makkelijker contact met mensen die ik eerst niet zo snel sprak. Familieleden die niet om de hoek wonen, zitten op Hyves en Facebook wel om de hoek. Zo blijven we met z'n allen op de hoogte van het reilen zeilen van het dagelijks gebeuren. Ze zien foto's van onze zoon en leven mee met lief en leed.

Voor de bibliotheek zie ik mogelijkheden. Mensen kunnen ons vinden en we kunnen onze activiteiten laten leven met foto's en filmpjes. De mediablogs van onze collega's kunnen daar gelezen worden, we kunnen mensen op de hoogte houden van alle feitjes (nieuwe aanwinsten, wat ligt er op de displaytafels en ga zo maar door). Je kan met filmpjes laten zien hoe we zijn en eruit zien. Teveel om op te noemen.

Ding #18 libraryThing

Over dit ding heb ik al veel gehoord, en het meeste toch wel dat mensen het aanmaken en niet meer gebruiken. Toch proberen! Ik heb een account aangemaakt en tien boeken geplaatst. In de eerste instantie best grappig maar wat ga je ermee doen? Totdat ik boeken tegen kwam over mijn hobby's (heb er ook een paar in mijn lijst geplaatst). Leuk, want nu kan ik kijken wat er is en wat mensen ervan vinden. Als ik eens echt tijd heb ga ik nog eens lekker voor zitten en kijken of ik mensen/boeken kan linken die dezelfde hobby's hebben als mij. Het valt me op dat nederlandse auteurs vaak niet boven de 100 leden komen. Jammer, want er zijn vele nederlandse schrijvers en schrijfsters die de moeite waard zijn en meer leden verdienen. Zover ik weet maakt de bibliotheek gebruik van boekensalon en is die meer geschikt voor ons. Maar dat is maar 1 mening!! Ik zie aan de zijkant bij librarythings dat als je een boek gevonden hebt je het boek meteen kunt kopen bij de deelnemende bedrijven. Is het een idee om zoiets ook mogelijk te maken voor de bibliotheek dat mensen het boek meteen kunnen reserveren.

Ding #17 Mobiel internet

Wij zijn in het gelukkige bezit van de Ipad en daardoor weet ik geluk al wat van dit onderwerp. Een smartphone heb ik niet maar ik zal er waarschijnlijk niet meer onderuit komen. Maar met veel dingen ben ik eerst afhoudend totdat ik het ga gebruiken en niet meer zonder kan. De Ipad is geweldig en zo handig met alle apps. Ik heb de apps van Twitter en Facebook. Met een touch kan ik aan de gang. Ik heb ook QR-codes gebruikt omdat ik nieuwsgierig was hoe dat nou werkt. En het werkt, je komt meteen op de website en kan weer verder gaan kijken. Mooie reclame!

Voor de bibliotheek moet hier toch heel wat uit te halen zijn. Met QR-code idd naar boekrecensies, naar leeslijsten van genres en ga zo maar door. We kunnen apps maken die je op de hoogte houden van de activiteiten, verlengen, en zo zijn er nog vele toepassingen. Voor de bibliotheken wordt het een must om een app te ontwikkelen om mee te gaan met alle media.

Ding #16 Youtube

Youtube! Helemaal leuk. Er staat voor iedereen wel een leuk filmpje op. Voor veel mensen een mooi podium om leuke dingen te laten zien. Zelf zal ik niet snel een filmpje plaatsen, maar ik kan me weg op youtube wel vinden. Laatst heb ik een avondje heel veel lol gehad dankzij youtube. Zoek maar op Bert Visscher en je kijkt en klikt verder en verder. Een leuke avond vol met cabaretiers. Ook voor mijn hobby's kan ik genoeg filmpjes vinden met uitleg en nieuwe ideeen.

Voor de bibliotheek is het een mooie medium om te laten zien wat we in huis hebben. Onderstaand filmpje is daar het mooie bewijs van. Dit filmpje is gemaakt door drie hele creatieve collega's die laten zien hoe goed je reclame kan maken voor de bieb. Meiden, klasse!!